lusia
Dołączył: 24 Lut 2013
Posty: 642
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: W-wa
|
Wysłany: Śro 19:13, 21 Sie 2013 Temat postu: PYŁEK PSZCZELI |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek o wymiarach 2,5 - 250 μm, różniących się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem w zależności od gatunku rośliny.
Zbieraniem pyłku zajmują się pszczoły zbieraczki. Mak, kukurydza i łubin należą do roślin, z których pszczoły zbierają wyłącznie pyłek. Z innych miododajnych roślin zbierają zarówno pyłek kwiatowy, jak i nektar. Pszczoły zbieraczki mieszają pyłek ze śliną oraz nektarem i w postaci tzw. obnóży przenoszą do ula i składają w komórkach plastra. Młode pszczoły wzbogacają go następnie liną i miodem, rozdrabniają i ubijają. Ubity w komórkach plastra zasklepiany jest miodem i woskiem. W zasklepionej komórce plastra następuje fermentacja beztlenowa w wyniku, której wytwarzany jest konserwujący pyłek kwiatowy kwas L-mlekowy. Tak spreparowany nazywany jest pierzgą i stanowi podstawowe źródło białka dla rozwijającej się rodziny pszczelej. Jest ponadto źródłem substancji odżywczych i mineralnych, wykorzystywanych przez robotnice do produkcji mleczka pszczelego.
W ciągu jednego roku od jednej rodziny pszczelej uzyskuje się od 1 do 7 kg pyłku. Może on być w części przechwytywany przez pszczelarza przy użyciu poławiaczy pyłku. Świeżo pozyskany jest nietrwały ze względu na dużą zawartość wody i należy go konserwować, np. poprzez suszenie w temperaturze pokojowej bez dostępu promieni słonecznych. Stosuje się też zamrażanie, liofilizację, mieszanie z miodem lub cukrem.
To po prostu potoczna nazwa pyłku kwiatowego. Zbierają go pszczoły zanoszą do ula. Perfekcyjny, idealny, leczniczy. Jest pochodzenia roślinnego, nośnik życia, DNA.
Pyłek pszczeli jest prawdziwą skarbnicą witamin, mikro i makroelementów, pierwiastków, białek i enzymów. Źródło potrzebnych każdemu składników odżywczych.
Pyłek pszczeli minimalizuje skutki zmęczenia, osłabienie spowodowane stresem i podwyższonym wysiłkiem fizycznym. Wspiera proces leczenie białaczki i anemii, a także kurację chorób przewodu pokarmowego. Wzmacnia wątrobę, zmniejsza bóle menstruacyjne i ma zastosowanie w leczeniu chorób gruczołu krokowego. Doskonale zastępuje sztuczne odżywki stosowane przez sportowców, nie powodując przy tym szkodliwych skutków ubocznych.
Jestem zdrowy, więc czy pyłek kwiatowy jest mi potrzebny?
Oczywiście, potrzebujesz jego cennych składników. Zwykle, gdy nie chorujesz, żyjesz intensywnie, dynamicznie, walczysz o różne sprawy: awans, zapewnienie utrzymania rodzinie, dobre zdrowie, siły i potencję. Albo jesteś w trakcie edukacji. Może przechodzisz skomplikowany proces dojrzewania i zużywasz wiele sił, materiałów organicznych. To właśnie zawiera pyłek pszczeli. Współczesne produkty spożywcze zawierają ich mało, sporo drobiazgów brakuje. Twoja dieta potrzebuje unikalnych składników, które organizm może łatwo przetworzyć. Pyłek pszczeli Ci ich dostarczy.
Czy ktoś szczególnie powinien go używać?
Tak. Szczególnie chorzy, cierpiący na wspomniane dolegliwości i osoby prowadzące intensywny tryb życia. Rekonwalescenci, sportowcy, kobiety oczekujące dziecka i karmiące. Dzieci, młodzież w okresie wzrostu i dojrzewania, a także seniorzy, czyli ludzie młodzi, w dojrzałym wieku.
Dlaczego pyłek a nie sztuczne odżywki?
Dlatego, iż pyłek pszczeli jest składnikiem naszej diety od niepamiętnych lat. W czasach ginących w niepamięci, nasi przodkowie podkradali go z gniazd pszczół (pierzgę) i zjadali. Systematycznie, regularnie. Skutkiem tego dobrze przyswajamy jego składniki. Inaczej mówiąc, bo jesteśmy do niego przyzwyczajeni i to nasze naturalne pożywienie.
Ile i jak powinienem go zjadać?
Wskazane jest spożywanie pyłku w ilości dwie do trzy łyżeczek od herbaty dziennie (osoby dorosłe). Pyłek pszczeli można spożywać bez przygotowania, lub jako dodatek do kefiru, mleka, itd. Najlepiej dwie łyżeczki pyłku zalać połową szklanki wody i pozostawić na noc. Rano rozmieszać i wypić (można dodać miodu). Przeciwwskazaniem jest pokarmowe uczulenie na pyłki.
Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100g obnóży pyłkowych: 1400 kJ (340 kcal)
Pyłek stanowią męskie elementy rozrodczych roślin nasiennych. Należy on do ważnych składników pożywienia pszczół, stanowiąc źródło substancji odżywczych i mineralnych, niezbędnych pszczołom do produkcji mleczka pszczelego, będącego pokarmem dla wylegających się larw. Pszczeli pyłek kwiatowy jest nowoczesnym wieloskładnikowym, naturalnym preparatem pszczelim niezbędnym do właściwego przebiegu podstawowych reakcji życiowych.
Pszczeli pyłek kwiatowy zawiera flawonoidy, białka, aminokwasy, witaminy, węglowodany, dezoksyrybonukleotydy, enzymy, koenzymy, substancje mineralne i pierwiastki śladowe - niezbędne do właściwego przebiegu podstawowych reakcji życiowych. Pszczeli pyłek kwiatowy poprawia bilans energetyczny tkanek zwiększając poziom ATP i neutralizując w ten sposób wpływ wielu toksycznych czynników, a co za tym idzie, podnosi odporność organizmu i umożliwia szybsze przywrócenie zaburzonej równowagi. Bierze udział w wielu ogniwach przemiany białkowej, uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego oraz do prawidłowego rozwoju wszystkich komórek ustroju. Odgrywa ważną rolę w pobudzaniu i hamowaniu szeregu reakcji enzymatycznych. Pszczeli pyłek kwiatowy ma również duży wpływ na metabolizm tłuszczów, powodując zwiększoną ich oksydację, a więc przyspieszając ich wykorzystanie, w wyniku czego zmniejsza się w wątrobie zawartość trójglicerydów. Powoduje zwiększoną dehydrogenację kwasów tłuszczowych oraz zwiększa stężenie kwasu linolowego, linolenowego i archaidonowego w surowicy krwi i w wątrobie. Odgrywa ważną rolę w procesach przeciwmiażdżycowych. Pszczeli pyłek kwiatowy, dzięki dużej zawartości witamin rozpuszczalnych w wodzie, uczestniczy w procesach energetycznych prowadzących do syntezy nukleotydów oraz w procesach neurofizjologicznych. Zapobiega gromadzeniu się, w dużych ilościach, kwasu pirogronowego i kwasu mlekowego w tkankach i płynach ustrojowych. Jest to szczególnie korzystne dla układu nerwowego, utrzymania prawidłowej mineralizacji ustroju oraz aktywacji jego mechanizmów odpornościowych. Uwzględniając fakt, iż w ogólnej konsumpcji jest coraz większy udział żywności przetworzonej przemysłowo, w której zawartość witamin jest dużo mniejsza niż w surowcach, pszczeli pyłek kwiatowy jest w tej sytuacji głównym źródłem uzupełniania niedoborów. Dzięki obecności tokoferoli spełnia on również rolę przeciwutleniacza w stosunku do karotenoidów, sprzyjając ich lepszemu zachowaniu. Pyłek należy do czynników wybitnie wzmagających wzrost absorpcji żelaza, równoważąc jego straty w ustroju. Absorpcja żelaza jest modyfikowana dodatnio dzięki innym składnikom zawartym w pyłku. Oznacza to, że pyłek pszczeli zapobiega różnym postaciom niedokrwistości na tle niedoboru żelaza. Oddziaływując stymulująco na swoiste i nieswoiste mechanizmy obronne, zwiększa odporność człowieka na czynniki chorobotwórcze. Biorąc pod uwagę wiele zmian biologicznych zachodzących w ustroju ludzi w podeszłym wieku, takich jak gorsze trawienie i słabsza przyswajalność składników pokarmowych, a zarazem większe ich zapotrzebowanie, spożywanie pyłku pszczelego dla tej grupy wiekowej jest uzasadnione
Pyłek zmieszany i spożywany w niewielkich ilościach z miodem stanowi dobrą odżywkę, wpływającą na ogólną poprawę samopoczucia i powiększenia wagi.
Spożywanie mieszanki pyłku z miodem działa skutecznie w anemii, chorobach systemu nerwowego, zmęczeniu, zniechęceniu, dodając nowych sił życiowych. Trzy razy dziennie jedna łyżeczka pyłku zmieszana z taką samą ilością miodu jest najlepszą dawką.
Wrażliwi na żołądek dobrze znoszą pyłek rozpuszczony w mleku.
Pyłek pomaga w dolegliwościach kiszek, osłabieniach, wyczerpaniu nerwowym, wzmaga przekrwienie mózgu, wzmacnia siłę wzroku, zdolność myślenia, wzmacnia słabe anemiczne dzieci, wspomaga we wzroście, przy zaburzeniach w krwioobiegu, leczy wady organiczne. W przypadkach tych używa się go, żując świeży lub suchy z łyżką wody ewentualnie łyżeczką miodu. Można też sporządzić papkę z sera , marmolady. Stosuje się go mieszając z mlekiem, sokiem owocowym lub papką z płatków owsianych.
Jeśli masz uczulenie -jedz po 1 ziarenku na dzień stopniowo zwiększaj porcje
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez lusia dnia Śro 19:16, 21 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|