|
www.zbawieniecom.fora.pl Jana 17:17 "Uświęć ich w prawdzie. Słowo Twoje jest prawdą."
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kobieta
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Śro 22:40, 29 Paź 2014 Temat postu: Xylitol, stewia, erytrytol, maltodekstryna zamiast cukru? |
|
|
Czy ktoś zna, stosował ma rozeznanie w temacie tych substancji zastępczych? Czym się różnią? Która najlepsza pod względem smakowym i zdrowotnym?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marysia87
Dołączył: 04 Mar 2014
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Śro 23:13, 29 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Zamiast cukru dobre będą:
- ksylitol (cukier z brzozy, jednak wysoki ŁG - ładunek glikemiczny - podnosi cukier we krwi bardziej niż ten zwykły. Zdrowy, ale tuczący) ok. 40 zł/kg
- stewia - Reubiadozyd A - naturalny proszek z liści Stewii - 0 ŁG - dobry nawet dla cukrzyków, zdrowy, jednak specyficzny w smaku. Dla mnie tylko do herbaty pasuje. Bardzo wydajny - 1/3 wielkości ziarna ryżu odpowiada łyżeczce cukru. Ale trzeba uważać, aby stewia była czysta, bez dodatków sztucznych słodzików - w składzie ma być minimum 98% reubiadozydu A, reszta to reu. B. Polecam firmy LaFar. Jedno opakowanie starczy na rok i więcej, ok 30 zł/opak.
- fruktoza - cukier z owoców. ŁG = 2. Nie podnosi cukru we krwi. W smaku jak biały cukier, dobra do wypieków i słodzenia napojów. Najlepiej byłoby zakupić maszynkę do robienia cukru i robić go z jabłek i innych owoców Ok. 13-15 zł/kg.
-brązowy cukier - żadna różnica od białego
Wszelkie sztuczne słodziki typu maltodekstryna itd. DO KOSZA. Szkodzą podobnie do fluoru (otępiają) i mają większy IG od cukru!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez marysia87 dnia Śro 23:14, 29 Paź 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kobieta
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Czw 0:06, 30 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
A co z erytrytolem też ponoć naturalny?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marysia87
Dołączył: 04 Mar 2014
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Czw 0:28, 30 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Hmm nie słyszałam nigdy o tym, a dosyć sporo siedziałam w "cukrach"
Ale sprawdziłam informacje na jego temat.
Erytrytol - wygląda obiecująco. Cukier naturalny, głównie z owoców. Co najważniejsze 0 IG (nie podnosi cukru we krwi). Zdrowy.
Smak - podobno jak biały cukier. Cena ok. 25 zł/kg.
Ze względu na właściwości - wydaje się być lepszy od fruktozy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krissss
Dołączył: 22 Cze 2013
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/2
|
Wysłany: Czw 10:27, 13 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Nie polecałbym fruktozy. Dawniej ludzi używali miodu który składa sie prawie z samej glukozy. Obecnie używa się sacharozy (zwykły cukier) który jest dwucukrem czyli 1 cząsteczka składa się z glukozy i fruktozy.
Gdzieś czytałem, że fruktoza jest szkodliwa (do weryfikacji).
Może trzeba popytać starszych ludzi jak oni sobie osładzali życie? Ja znam 2 rzeczy: miód i suszone śliwki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|